Az elmúlt három napban zajlott Balatonfüreden az Infotér Konferencia, melynek fókuszában az információs társadalom fejlődése, fejlesztése áll. Állami eszközrendszerek, civil kezdeményezések, megvalósuló projektek, programok áttekintése.

Cégünk a Magyar HUNAGI színpadon zajló “Működő adatinfrastruktúrák hatása a GDP-re” szekcióban vett részt, ahol is a címadatok adatinfrastruktúrában betöltött szerepéről és fontosságáról szóltunk. Szóba került a címadatok sokszínűsége, a nyilvántartások változatossága a címek helyes megadásának – de legalább későbbi egységesítésének – fontossága is.

Milyenek a címek?

Sokunk számára újra világossá vált, hogy még bőven van feladat ezen a téren (is), mivel a címek rendkívül sokszínűen kezeltek még a hivatalos nyilvántartásokban is – mint az az előadás egyik diáján is jól látszik:

Magyarázat a diához: a szófelhő mutatja a négy nyilvántartásban előforduló közterület típusokat, míg a halmazábrában látszanak az egyes nyilvántartások közös halmazai.

Az ábrából jól látszik, hogy a 219 különböző közterület típusból mindössze 44 olyan van, amely mind a négy nyilvántartásban egységesen megjelenik, használt.

Címek kezelése

A konferencián is számos előadásban elhangzott a “Big Data” mint az információs forradalom egyik jellegzetessége. Azonban sok esetben nem tudunk mit kezdeni a hatalmas adatmennyiséggel, ha nem tudjuk azokat strukturáltan kezelni, címek esetében pl. tisztítani, egységesíteni. A rendszerezett, karban tartott címek már térképre helyezhetők, azokhoz egyéb leíró adatok kapcsolhatók, így az összefüggések elemezhetővé válnak, az elemzési eredmények növelhetik a befektetett energia megtérülését.

A jó cím előnye

A GDP növelésének egyik módja a munka hatékonyságának növelése. Amennyiben rendben vannak a címek és a hozzájuk kapcsolódó térbeli adatok (térképek, navigációs adatbázisok), úgy a címek kezelése és az azokhoz kapcsolódó munkák (pl. térbeli elemzések) kevesebb időt vesznek igénybe, hatékonyabbá válnak, így a munkafolyamatok kisebb humán erőforrás ráfordítással is megoldhatók.

Jól felépített cím referencia-adatbázisok, on-line és off-line címtisztítási és geokódolási szolgáltatásokhozzájárulnak ahhoz, hogy a piaci és államigazgatási szereplőknél javuljanak a címek minősége, így azok direkt térbeli azonosítót, koordinátát kapjanak, így térben megjeleníthetővé, elemezhetővé váljanak.

A jó cím jövője

A elmúlt 20 év tapasztalata alapján jól látszik, hogy a címek és az azok térbeli elhelyezését biztosító referencia-adatbázisok egyre fontosabb szerepet töltenek be az üzleti folyamatokban. Egyre nagyobb az igény a felhasználók részéről, hiszen a jó minőségű címekkel munkájukat tudják hatékonyabbá tenni, új lehetőségek nyílnak meg számukra a döntés-előkészítési és a végrehajtási folyamatok támogatására is.

Az államigazgatás oldaláról is megérett az igény a címekkel való jobb “törődés”-re, ez látszik az állami adatok és nyilvántartások minőségi javulásában, az egyre szélesebb körű szolgáltatások megjelenésében, illetve a fokozódó elvárásban az adatszolgáltatók felé. Jobb minőségű címeket adnak szolgáltatásaik során, de követelnek is meg adatszolgáltatóiktól, legyen az magánember vagy cég.

A folyamat a piaci oldalon is megfigyelhető. Számos vezető vállalat, de kisebb cég is – saját üzleti céljai felismerésének, valamint az állami elvárások ezzel párhuzamos erősödésének eredményeképp – egyre több energiát fordít címnyilvántartásai egységesítésére és karbantartására, szolgáltatásai és elemzései során a helyes címek használatára.

kozterulet-referencia-20161110