Támogatott projektjeink

Central European Economic and Demographic Database (C2E2D)

A C2E2D projekt célja egy olyan egységes 100*100 méteres rácsháló felbontású társadalmi-gazdasági adatbázis elkészítése, amely támogatja a határokon átnyúló üzleti térinformatikai elemzéseket az alábbi országokban: Ausztria, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia.

Az eredeti cél alapján, ahol elérhetőek voltak a megfelelő adatok, a magyarországi 100*100 adatbázisban lévő mutatókkal került feltöltésre a C2E2D adatbázisa, amely magába foglalja egy helyszín társadalmi-gazdasági mutatóit (pl. népesség, demográfiai indexek, jövedelem), a környezeti jellemzőket (pl. beépítettség, városközpont index), illetve a mobilitási jellemzőket (pl. tömegközlekedési index, mobilitási index, elérhetőség). A 100*100 méteres rácsháló úgy került kialakításra, hogy a Föld bármely részén a cellák alakja és mérete közel azonos legyen, illetve emberi és a gépi felhasználásban is könnyen olvasható és értelmezhető legyen.

Az adatok elérhetősége országonként különböző, így egyes mutatók nem érhetők el minden országra, illetve vannak olyanok, amelyek csak a legnagyobb településeken hozzáférhetők (pl. jövedelem, tömegközlekedési index).

Felhasználásra kerültek olyan adatforrások is, amelyek újdonságok az üzleti térinformatikai elemzésekben, pl. távérzékelési adatok, azokból származtatott indexek, illetve mobileszközök pozícióján alapul anonim, statisztikai mobilitási indikátorok.

A távérzékelési adatokból nyert felszínborítottság és domborzati jellemzők kiegészítő adatként szolgálnak a demográfiai, a környezeti és mobilitási adatokhoz, hogy jobban megértsük egy helyszín területhasználatát. A kisfelbontású CORINE adatbázis mellett a Sentinel-2 műhold adataiból építettünk be indexeket az adatbázisba. Felhasználásra kerültek az EU-DEM, a 2011. évi népszámlálásból 1*1 km-es népességi, illetve globális beépítettséget/népességet jellemző adatok.

Az igények felmérése során látszott, hogy ezeket a térbeli adatokat nemcsak a “hagyományos” térinformatika kívánja felhasználni, hanem a gépi tanuláson keresztül a datascience terület is, így ennek megfelelően került kialakításra az adatbázis. Az adatbázisban közel száz változó van, de az egységes szerkezetben helyet hagytuk későbbi, új, illetve ügyfélspecifikus változónak is.

A C2E2D termék potenciális felhasználói köre azok a cégek, akik több országban is működnek és szolgáltatásuk/értékesítésük helyfüggő.

C2E2D projekt során készített egységes közép-európai adatbázis elérhető és megvásárolható a GeoX Kft. Honlapján:
https://geox.hu/terinformatikai-uzleti-megoldasok/uzleti-adatbazisok/e100x100-geo-demografiai-terkep/

Ha kérdése van termékeinkkel vagy árainkkal kapcsolatban, keressen minket!

Hívjon minket

+36 30 960 83 37
HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 9-18

Írjon e-mailt

info@geox.hu
BÁRMIKOR

Gyors üzenetküldés