Magyarország érdekes és fontos helyeinek egységes adatbázisa a POIX új elemekkel bővült. Bekerültek az adatbázisba a csomagfeladó, vagy csomagátvevő pontokat működtető országos hálózatok, köztük a DHL, a DPD, a FoxPost, a GLS, a PickPackPont, a Posta és a Webox csomagpontjai, csomagautomatái illetve csomagtermináljainak helyszínei.

Miért érdekesek a csomagpontok?

A vásárlási szokások megváltozásával változnia kell az igények kiszolgálási módjának is. Ennek egyik jellegzetes példája, hogy pl. a webes vásárlások népszerűségének növekedésével hazánkban is nagy számban jelentek meg és jelenleg is bővülnek azok a hálózatok, szolgáltatások, melyek a házhoz szállítás, vagy a klasszikus postai csomagátvétel alternatíváját szolgáltatják.

Csomagpontok megoszlása megyék szerint

A szolgáltatások típusától, a hálózat nagyságától és a megjelenés helyétől függően is ezek a szolgáltatók minél szélesebb körben igyekeznek megfelelni a vásárlói igényeknek.

Csomagpont hálózatok jellemzői

Ma Magyarországon a legnagyobb hálózattal a Pick Pack Pont rendelkezik – 713 helyszínnel. Hálózatuk érdekessége, hogy az észak-magyarországi régióban sokkal erősebben vannak jelen, mint a dél-dunántúlon. A Pick Pack Pont hálózat más kereskedelmi/szolgáltatási hálózatok helyszínein telepített csomagátvevő pontokkal áll ügyfelei rendelkezésére.

Második legnagyobb hálózattal a GLS CsomagPont szolgáltató rendelkezik, mely jelenleg 490 csomagfeladó hellyel rendelkezik országosan. Hálózata a Pick Pack Ponthoz hasonlóan jellemzően kiskereskedelmi szolgáltatási helyszíneken nyújtja a csomagfeladási szolgáltatást, de önálló csomagpontokat is üzemeltet.

Hazánkban a harmadik legnagyobb hálózat a DPD PickUp csomagpont hálózata, mely az előzőekhez hasonlóan partnerboltok üzleteiben működteti csomagfeladási pontjait. Ez a szolgáltató a klasszikus házhoz szállítási, csomag kézbesítési szolgáltatást egészíti ki  a csomagpont szolgáltatással.

Csomagpont lefedettség Magyarországon

Lakonépességre vetített lefedettség

A nagy nemzetközi logisztikai cégek mellett, hazánkban is egyre szélesedik a szolgáltatói paletta a csomagszállítás feladás-kézbesítés terén is, ezzel a lefedettség is egyre nagyobb lesz, bár a konkurencia is növekszik.

A Webox csomagtermináljai – jelenleg 78 helyszínen érhetők el országosan, jellemzően a megyeszékhelyeken és a nagyvárosokban. Önálló egységek, a csomagátvétel nem kötött az adott kereskedelmi egység nyitva-tartásához. A FoxPost csomagautomatái – jelenleg országosan 63 helyszínen biztosítják – elsősorban a webáruházakban megvásárolt – kisebb méretű csomagoknak az átvételét, illetve visszaküldését. A DHL Service Point szolgáltatása – jelenleg országosan 56 helyszínen biztosítja a a csomagfeladást vagy átvételt. A PostaPont Csomagautomaták – jelenleg országosan 50 helyszínen biztosítják a a csomagautomatából történő csomagátvételt.

Lefedettség és konkurencia mértéke járás szinten

Az hálózatok összesített adatait vizsgálva képet kaphatunk arról, hogy területileg hol elterjedtebbek ezek a szolgáltatások, illetve hogy a lakónépesség területi megoszlását is figyelembe véve, hol vannak még kevésbé ellátott vagy a terjeszkedés szempontjából potenciális területek.

Csomagpontok megoszlása járások szerint

Járás, település és kerület szintű statisztikai elemzési adatsorok az ArcAdat adatbázisból érhetők el.

Lefedettség lakónépesség szerint

A lakónépesség összetételére és változására vonatkozó idősoros demográfiai adatok járás, település és utca szinten is elérhetők a GeoX rendszerében, az adatok saját területi vagy üzleti adatokkal összekapcsolva is elemezhetők.

Helyszínválasztás támogatása

Településen belül vizsgálva ellenőrizhető az egyes automaták vonzáskörzete, elérhetősége. Egymással összevetve, vagy saját hálózaton belül is vizsgálható – a megfelelő alapadatok megléte esetén –  a konkurencia, az elvonzás mértéke is. Az ilyen elemzésekhez nyújt megfelelő adatbázist és módszertant a GeoIndeX rendszere.

Ha hasonló vonzáskörzet vagy konkurencia elemzést készítene, vagy egyedi zónalehatárolásokra lenne szüksége kérdezze munkatársainkat »

Tényleges elérés vizsgálata

A helyszínválasztást nem csak a lakókörnyezet jellemzőinek vizsgálata, vagy a városon belüli központi helyek feltérképezése támogatja. Fontos szerepet kaphat a tényleges elérés vizsgálata is, akkor ha már megvannak a célhelyek, de dönteni kell, hogy melyik helyszín az előnyösebb, melyiket érik el könnyebben, vagy fed le nagyobb népességet.

Helyszínek vonzáskörzetének meghatározása az elérési idők és a lefedett népesség alapján.

Vonzáskörzet átfedések vizsgálata tényleges autós elérés alapján.

Eleresizona-30perc-Janos-Margit-Honved-Uzsoki