Egy térség fejlődési potenciálját annak elérhetősége is meghatározza. A DSMMátrix adatbázis minden magyarországi településre és irányítószám körzetre tartalmazza annak elérési adatait minden más magyarországi településtől / irányítószámtól.

A térképes adatelemző és adatvizualizációs eszközök – pl. Carto – használatával a rendelkezésre álló adatok gyorsan és könnyen elemezhetővé, összehasonlíthatóvá válnak ezzel is segítve a döntéshozatali folyamatokat.

Lássunk egy példát 4 magyarországi régióközpont – Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged – elérhetőségi jellemzőinek vizsgálatára DSMMátrix adatbázis adatainak használatával, Carto Builder szoftver segítségével

Elérési zónák sajátosságai

A négy régióközpont egyidejű vizsgálatával (térkép melletti grafikonok) jól nyomon követhető, hogy mely települések helyzete kedvezőbb, és melyek azok ahonnan bármelyik régióközpont elérése már arányaiban több időt vesz igénybe. Régióközpontok szemszögéből vizsgálva a grafikonok megmutatják, hogy hogyan változik a települések számossága az elérési idő növekedésével. Hol egyenletes az eloszlás, és hol vannak anomáliák az elérhetőségben.

Példa: Melyek azok a települések (Miskolcról nézve) , ahonnan Győr – Miskolc – Pécs és Szeged is közel két órás utazással érhető csak el (668 ilyen magyarországi település/irányítószám körzet van).